Tortilja sa junetinom u slatko-ljutoj šargarepi
Tortilja sa junetinom u slatko-ljutoj šargarepi

Ovo jelo je naš originalni recept i idealno je za ručak jer je umerene jačine, veoma je ukusno i brzo se sprema. Posebno će ga ceniti pravi gurmani, ali i oni koji nemaju ili ne žele da potroše previše vremena za spremanje obroka.

 

Tortilje sa junetinom: šargarepa i meso sa začinima
Juneće meso, šargarepa i luk sa kukuruzom, graškom i začinima

 

Tortilje sa junetinom u ljuto-slatkoj šargarepi

Vreme spremanja: 50 minutes

Količina: 2

Sastojci

 • 150g junećeg mlevenog mesa
 • 3-4 veće šargarepe
 • 1 glavica crnog luka srednje veličine
 • 2dl belog vina
 • 2dl vode
 • Ulje od koštica grožđa
 • Kim
 • Biljni začin (začin C, Vegeta ili slični)
 • 4 tortilje (iz većeg pakovanja)

Priprema

 1. Zagrejte malo ulja u tiganju i rasporedite po njemu luk koji ste prethodno iseckali na tanje kolutove da se prži na umerenoj vatri.
 2. Za to vreme iseckajte šargarepe na uzdužne komade (na tanke štapiće), izručite preko luka koji je već omekšao prženjem i nalijte 1dl belog vina, kima po želji i nekog biljnog začina koji ćemo koristiti umesto soli. Promešajte i spremajte na umerenoj vatri oko 5 minuta.
 3. Dodajte juneće mleveno meso. Ako ste meso stavili zamrznuto obavezno ga iseckajte na što je moguće manje parčiće da bi se brže spremilo. Tiganj poklopite kako bi šargarepa brže omekšala. Spremajte na tiho do srednje jakoj vatri 15-ak minuta. Savet: Ako nemate poklopac dobro će poslužiti i alu-folija kojom ćete prekriti tiganj.
 4. Nakon 15-ak minuta (procenite sami) kada utvrdite da je šargarepa polugotova (tek je omekšala), pospite jelo u tiganju mlevenom ljutom paprikom. Izmešajte jelo, dolijte preostalih 1dl belog vina, poklopite i spremajte na tiho do srednje jakoj vatri narednih 20-30 minuta. Povremeno mešajte da ne zagori i ako je potrebno dolijte malo vode. Tokom spremanja upotrebili smo oko 2dl vode.
 5. Kada utvrdite da su šargarepa i meso gotovi, pojačajte vatru i pustite da ispari preostala voda iz tiganja. Napomena: upotrebili smo po nekoliko zrna kukuruza šećerca i graška iz smrznute mešavine povrća, kao i nekoliko kolutova sveže zelene paprike, kako bi jelo vizuelno izgledalo dinamičnije.
 6. Izručite gotovo jelo iz tiganja u tanjir. U tiganju vam je ostalo vrlo malo tečnosti (vode) i to možete da pokupite papirnim kuhinjskim ubrusom. U tiganj stavljajte tortilje jednu po jednu koje ćete peći bez dodavanja ulja. Okrećite ih i vadite iz tiganja kada ih malo prepečete.
 7. Tortilje presavijte kao na slici ispod, dodajte im "fila" po želji, i poslužite na tanjiru. Uz tortilje dobro ide blagi "Heinz" kečap, dok se pivo podrazumeva.
https://srbijanatanjiru.com/tortilje-sa-junetinom-u-slatko-ljutoj-sargarepi/

Prijatno!

Tortilje sa junetinom: luk i šargarepa
Luk i šargarepa posuta kimom i biljnim začinom umesto soli. Luk se prži samo na ulju, a po dodavanju šargarepe treba naliti 1dl belog vina

 

Tortilje sa junetinom: ljuta papričica
Šargarepu pospite mlevenom ljutom paprikom

 

Tortilja sa junetinom u slatko-ljutoj šargarepi
Tortilja sa junetinom u ljuto-slatkoj šargarepi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here