Uskršnja jaja farbana prirodnim bojama.

Glasine da su industrijske, kupovne, farbe za jaja štetne za zdravlje navele su nas da se oprobamo u bojenju uskršnjih jaja prirodnim bojama. Jedan od presudnih razloga je bio i taj da su jaja koja se mogu naći po prodavnicama i pijacama takođe „industrijska“ te često pucaju.

Brojni recepti za farbanje jaja prirodnim bojama mogu se naći na internetu, praćeni primamljivim slikama. Mi smo poslu pristupili kao prosečni građani koji bojenju jaja mogu posvetiti samo jedno popodne, uz korišćenje materijala koji su lako dostupni.

srbija-na-tanjiru---uskrsnja-jaja-00
Uskršnja jaja farbana prirodnim bojama.

Lukovina

Nije čudno što je lukovina najpoznatiji i najzastupljeniji način bojenja jaja. Boja je postojana, ujednačena i brzo se „prima“. U roku od 15 minuta mogu se dobiti različite nijanse, po našem mišljenju, sve podjednako lepe i na belim i na smeđim jajima.

Lonac od 3l napuniti do vrha ljuskama luka, naliti hladnom vodom, dodati 1 supenu kašiku soli, 2-3 supene kašike sirćeta. Pažljivo poređati jaja tako da budu skroz prekrivena, kuvati na tihoj vatri sve vreme da ne popucaju.

srbija-na-tanjiru---uskrsnja-jaja-05
Lukovina, so, sirće.

Crveni kupus

Zahvalan materijal za bojenje jaja ali je potrebno ostaviti jaja u tečnosti cele noći. Boja koja se dobije je iznenađujuća jer, za razliku od lukovine, jaja neravnomerno primaju boju. Bojili smo i bela i smeđa jaja i dobili intenzivnu boju ali „šarenost“ boje nije imala veze sa bojom jaja – neka su dobila ujednačenu boju, neka ne, bez obzira da li su bela ili smeđa. No, nama se veoma dopalo kako izgledaju jaja, te će se ovaj način bojenja zadržati u našoj kući i narednih godina.

U lonac od 3l staviti oko pola manje glavice crvenog kupusa (cca 200gr), naliti hladnom vodom i dodati 1 supenu kašiku soli, 2-3 supene kašike sirćeta. Kupus prethodno usitniti u blenderu, da što bolje pusti boju.  Pustiti da prokuva. Jaja kuvajte u posebnoj posudi pa ih vruća, direktno iz te posude, ređajte u ključali kupus. Kuvajte 15 minuta na tihoj vatri, sklonite i pustite da se tu i ohlade. Kad se prohlade, staviti u frižider i ostaviti preko noći.

srbija-na-tanjiru---uskrsnja-jaja-09
Crveni kupus, so, sirće.

Kurkuma

Kurkuma definitivno boji jaja ali, na žalost ne toliko postojano kao što boji prste ili radnu površinu u kuhinji ako vam slučajno tu dospe tokom pripreme hrane. Kao i kod bojenja crvenim kupusom, nekad jaja „uhvate“ boju, nekad ne, neka jaja dobiju intenzivnu boju a uglavnom su obojena neravnomerno. Mi smo kurkumu koristili isključivo na belim jajima jer nam se činilo da na smeđim neće ostvariti dovoljno upadljiv rezultat. Rezultat nam se dopao i ako budemo imali bela jaja, svakako ćemo poneko staviti u kurkumu i ubuduće.

Dve u vrh pune supene kašike kurkume staviti u manju sud (mi smo koristili džezvu za kafu od 0,5l), dodati kafenu kašičicu šećera, supenu kašiku soli i 2-3 supene kašike sirćeta. Pustiti da proključa, smanjiti vatru i pažljivo dodavati skuvana, vruća jaja, direktno iz posude u kojoj su se skuvala. U ovakav sud stanu 3 jaja. Na tihoj vatri kuvati 15 minuta. Kurkuma hoće da kipi pa budite kraj šporeta dok kuva, biće potrebno povremeno promešati da se slegne penica. Kada se prohlade jaja, pažljivo ih prebacite u teglu od 1kg, zatvorite i ostavite preko noći u frižideru.

srbija-na-tanjiru---uskrsnja-jaja-08
Kurkuma, so, sirće.

Vino

Bojenje vinom daje lepu, ljubičastu ili smeđe ljubičastu boju jaja, zavisno od toga da li se boji belo ili smeđe jaje. Na žalost, boja koja se dobije i nije boja već sastojci samo naprave skramu po ljusci jajeta koja se vrlo lako skida i nije postojana. Iako je efekat koji smo dobili dopadljiv, ovakav način obrade uskršnjih jaja nećemo više koristiti baš iz razloga što se jaja ne oboje već samo prevuku slojem pigmentacije iz vina. (A i grehota kvalitetnog vina utrošenog za „mršav“ efekat)

U odgovarajući sud, najbolje staklenu teglu jer može dobro da se zatvori, staviti po trećinu belog vina, kvalitetnog crnog vina (što tamnije to bolje – Vranac, Merlo a može i Prokupac jer je ta sorta snažan bojadiser) i kupinovog vina. Skuvana, prohlađena jaja pažljivo poređati i ostaviti preko noći na hladnom. Za ovakav postupak bojenja jaja nije potrebno dodavati sirće jer belo vino preuzima tu ulogu.

srbija-na-tanjiru---uskrsnja-jaja-04
Crno vino, belo vino.
srbija-na-tanjiru---uskrsnja-jaja-02
Crno vino, belo vino.

Instant kafa

Bojenje instant kafom daje diskretnu smeđu boju, relativno ujednačenu i ne mnogo različitu od  neofarbanog smeđeg jaja. Ukoliko volite ovakve nijanse uživaćete u zemljanim tonovima uskršnjih jaja. Po našem ukusu, nije vredno truda, vremena i kafe.

Dve u vrh pune supene kašike kafe stavite u teglicu (250/300gr), razmutiti u 1dl vode i dodati po 1 supenu kašiku sirćeta i soli. Ova količina je za jedno jaje. U rastvor staviti skuvano i prohlađeno jaje, zatvoriti i ostaviti preko noći.

srbija-na-tanjiru---uskrsnja-jaja-03
Instant kafa, so, sirće.

Aleva paprika

Najveće razočaranje od svih prirodnih boja, intenzivna mlevena slatka paprika je nakon 20 sati na jajetu ostavila jedva primenu nijansu sivkaste. Nikad više!

srbija-na-tanjiru---uskrsnja-jaja-07
Aleva paprika, so, sirće. Motivi sa salveta.

P.S. Termin „preko noći“ u ovom slučaju označava period od 15-18 sati.

Ukrašavanje motivima sa salveta – Takoreći prirodno

Od jaja koja su nas razočarala rezultatom bojenja nismo odustali već smo ih ukrasili motivima sa salveta koje smo pronašli u kući. Kao što se vidi na slikama, ovakav način ukrašavanja najlepše izgleda na svetlim jajima.

Koristiti samo sloj salvete koji ima šaru, preostali sloj (ili dva) pažljivo uklonite. Željeni motiv opsecite, najbolje ručno, služeći se noktima i prstima jer sečenje makazama ostavlja grube i vidljive ivice. Do pola ulupajte belance pa širokom četkicom (za tempere iz pribora za likovno osnovaca) nanesite belance od sredine pa preko ivica „slike“ po jajetu. Držite četkicu pljoštimice da jaje dobije lepu glazuru i da se slučajno ne ošteti (pocepa) delikatni sloj salvete sa motivom. Ostavite da se osuši, najbolje u kutiji za jaja, tako da premazani deo jajeta ostane slobodan i ne zalepi se dok je belance još sveže.

srbija-na-tanjiru---uskrsnja-jaja-10
Kurkuma, motivi sa salveta
srbija-na-tanjiru---uskrsnja-jaja-06
Crno vino, belo vino. Motivi sa salveta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here