Jareće pečenje na tanjiru

Jareće pečenje u rerni? Što da ne!

Ako u kući imate jaretinu spremnu za pečenje, a ne želite da ga prepustite nekoj pečenjari i nemate u domu „smederevac“, možete napraviti ukusan delikates i u rerni.

Potreban vam je plitak veliki pleh i niska rešetka na koju ćete položiti jare, jer će se inače zalepiti tokom pečenja pa ćete biti uskraćeni za užitak u hrskavoj korici kad bude pečeno. Ako nemate takvu rešetku (mi je nismo imali) pošlužiće i par čistih drvenih daščica.

Jareće pečenje u rerni

Jareće pečenje u rerni

Sastojci

  • jareće meso u komadu
  • so
  • ruzmarin
  • šafran
  • korijander
  • pivo

Priprema

  1. Jare prvo posoliti. Najbolje je da sipate so u šaku i utrljate temeljno. Dodajte zatim još začina po želji na isti način kao i so. Mi smo koristili grčku mešavinu „za jagnjetinu“ u kojoj ima korijandera, ruzmarina i šafrana. (Ukolijko niste u mogućnosti da skoknete do Grčke da nabavite ovu mešavinu eto putokaza koji se začini slažu uz ovakvu vrstu mesa.)
  2. Položite meso na daščice, stavite u rernu i uključite na jaku vatru.
  3. Kad se rerna zagreje, smanjite na 170/180 stepeni i ostavite sat i po. Pripremite 3dl piva u koje ste stavili 3 kašičice soli i sa time prelivajte. Što više prelivate, biće ukusnije. Ako vam ponestane piva, dodajte još.
  4. Nakon dva sata pečenja, okrenite pečenje na drugu stranu i nastavite sa prelivanjem. Biće potrebno još oko sat vremena da jelo bude gotovo. Ocenićete sami po boji korice koja se uhvatila.
https://srbijanatanjiru.com/jarece-pecenje-u-rerni/

Servirajte toplo uz domaći hleb i srpsku salatu. Mi smo umesto hleba poslužili “Tetkine lovačke knedle“.

Jaretina u plehu, na daščicama
Jaretina u plehu, na daščicama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here