Priprema ajvara
Priprema ajvara

Ajvar kao poslastica za uživanje

Ajvar je tradicionalno jelo. Gotovo da nema osobe koja ovaj specijalitet ne voli. Mnogi su načini pripreme ajvara i bezmalo svaka domaćica ima svoj, poseban recept. Mi preporučujemo recept u kome su samo paprike. Naša priprema prilagođena je gradskim uslovima života. Dobićete malu količinu ajvara izuzetnog ukusa, ali ga možete pripremati često. Pristupite pripremi bez žurbe, sa uživanjem. Ne morate odvojiti vreme odjednom jer pečenje zahteva vreme, kao i upržavanje.

Ajvar

Ajvar

Sastojci

  • 2kg mesnatih, crvenih paprika
  • 1dl ulja od koštica grožđa
  • So

Priprema

  1. Paprike ispecite i poklopite u odgovarajući sud.
  2. Kada se prohlade, oljuštite ih i očistite od koštica. Ovaj deo pripreme možete uraditi i dan ranije. Očišćene paprike odložite u frižider.
  3. U sud sa što širim dnom stavite paprike isešene na sitne komade. Ako neki komad bude i veći, nemojte da brinete, tokom upržavanja paprika će se fino ujednačiti.
  4. Dodajte ulje i posolite po želji. Ulje od koštica grožđa daje poseban ukus.
  5. Na laganoj vatri upržite ajvar. Mešajte povremeno dok ne ispari sva tečnost. Ajvar je gotov kad se masa ujednači i kad „zasija“.
https://srbijanatanjiru.com/ajvar/

Ukoliko volite ukus uprženog paradajza na navedenu količinu paprika možete dodati jedan svež paradajz, oljušten i sitno isečen. Kada smo ajvar pripremili na ovaj način, mišljenja degustatora su bila podeljena. Ukus ajvara pravljenog samo od paprika će svakako biti izmenjen.

Priprema ajvara
Priprema ajvara

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here