Restoran “Sokače”, Beograd

Restoran Sokače

Beogradski restoran “na dobrom glasu” – “Sokače“, nalazi se u blizini Kalemegdana. Iako je u centru, ima prostran parking i odiše opuštenom atmosferom donjeg Dorćola. Okolina nudi mir i osećaj da ste daleko od gradske vreve.

Restoran neguje tradiciju srpskih kafana  u kojima sve obećava dobru hranu – od niske tavanice, drvenog poda, drvenih greda i jednostavno belo okrečenih zidova do starinskih omalenih stolova i udobnih drvenih stolica. Stare fotografije, slike i gobleni na zidovima će vam dodatno otvoriti apetit u očekivanju tradicionalnih i ukusnih jela. Na ulazu će vas dočekati mnoštvo fotografija poznatih ličnosti koje su posetile restoran, vidno dobro raspoloženih i nasmejanih.

Meni u potpunosti odgovara utisku koji “Sokače” ostavlja. Ima svega, od roštilja, kolenica, gravčeta preko raznovrsnih salata do nostalgičnih slatkiša (šne nokle, tufahije..).

Pa ipak…

Naš izbor jela:

Gravče na tavče, veoma ukusno predjelo. Količina je dovoljna da uživate u ukusu a da vam ostavi prostor za glavno jelo. Pasulj je bio blagog, ujednačenog ukusa. Ljubitelji pikantne hrane bi možda, poželeli još malo arome. Cena: 380din.
Ocena: 8

gravče na tavče

Gravče na tavče

rolovani ćevapi

Ćevapi rolovani u slanini

Ćevapi rolovani u slanini, nažalost, opet smo se susreli s ćevapima u kojima nema puno mesa. Pomalo gumasti, sumnjivo ujednačene teksture, osim pouzdano primamljivog ukusa dimljenog roštilja ukus je bio prosečan. Slaninica je više za oko nego na ukus. Za naš ukus, previše je tanko sečena pa smo je jedva osetili. Porcija je bogata i sasvim dovoljna za ješnog gosta. Cena: 620din.
Ocena: 4

paprike u pavlaci

Paprike u pavlaci

Paprika u pavlaci, nije opravdala svoje ime. Kad poručimo ovu salatu, očekujemo da u svakom zalogaju osetimo papriku. Ovde smo bili u dilemi da li smo dobili, možda, kajmak sa pavlakom. Omaleni komadići ukusne paprike skromno su se pomaljali iz bele mase. Po našem mišljenju svrha salata je u njihovom osvežavajućem ukusu koji daje balans glavnom jelu. Nažalost, stekli smo utisak kao da smo naručili još jedno predjelo. Cena:280din.
Ocena: 2

Lepinja i pogača, originalnog i bogatog ukusa. Ako očekujete tradicionalnu pogaču, očekivan ukus će izostati i činiće vam se da ste umesto hleba dobili zemičke, a male dimenzije “lepinje” i “pogače” vas mogu zbuniti, pa ćete naručiti još koju. Cena: 70din. komad.
Ocena: 7

Piće, pivo Jelen, malo, 0,33l Cena: 170din.

Dezert: Tufahije, izvanredne, sa pravim odnosom osvežavajućeg ukusa jabuka, punoćom orahovog fila i delikatnim vanilom koja boji ukus preliva. Dezert je dekorisan šlagom,koji daje završnu notu slatkišu. Savršen kraj za obed u restoranu. Cena: 170din.
Ocena: 10

tufahije

Tufahije

Usluga i higijena:

Čim kročite u restoran osetićete iskrenu ljubaznost domaćina. Pozdraviće vas sa širokim osmehom i toplim pozdravom pa će vam se činiti da ste došli u dom dragih prijatelja.  Kad vas udobno smeste ponudiće vam slatko i vodu, gest koji nas je, u već pomenutom prijatnom ambijentu, dodatno razgalio. Ukupnom utisku nije smetalo što je stoljnjak bio vidno prosenjen jer je sve bilo besprekorno čisto.

Restoran Sokače

Restoran Sokače

Ukupna ocena: Celokupan ambijent i atmosfera koju ima restoran učinila je da u ukupnoj oceni donekle zanemarimo bled utisak koji je na nas ostavila hrana koja je činila glavno jelo. Ocena: 6

 

Lokacija na mapi: